Vragen ex artikel 45 van het reglement van orde over de grootschalige wegwerkzaamheden en de bereikbaarheid van Beverwijk. 7 oktober 2015

 

beroepen-wegwerkzaamheden-2

Aan het college van Burgemeester en Wethouders

Onderwerp: Vragen ex artikel 45 van het reglement van orde over de grootschalige wegwerkzaamheden en de bereikbaarheid van Beverwijk.

Beverwijk 7 oktober 2015

Geacht college,

In de raadscommissie van 5 maart 2015 heeft wethouder Dorenbos toegezegd dat de 6 grootschalige wegwerkzaamheden die voor 1 maart 2016 klaar moeten zijn zó op elkaar worden afgestemd dat Beverwijk bereikbaar blijft.

Nu blijkt dat in combinatie met wegwerkzaamheden in naburige gemeenten het Beverwijkse wegennet het zwaar te voortduren heeft. Vooral op de N197 (Binnenduinrandweg) en de Parallelweg loopt het autoverkeer in de spitsen de nodige vertraging op.

De fractie van Gemeentebelangen constateert tevens dat de bereikbaarheid van Beverwijk, vooral op de Parallelweg, in het geding komt. Op de Parallelweg staat het verkeer de hele dag vast tussen de Wijkermeerweg en de Lijndenweg, met als gevolg dat het verkeer ook opstroopt in de Viaductweg. De route Spoorsingel, Wijckermolen, Halve Maan, Velserweg zijn daarentegen goed bereikbaar en daar gaat de doorstroming vooralsnog probleemloos.

Gemeentebelangen heeft de navolgende vragen:

1. Bent u het met ons eens dat de bereikbaarheid van Beverwijk in het geding komt?

2. Bent u het met ons eens dat de verkeersstromen beter over Beverwijk verdeeld moeten worden?

Tijdens een informeel gesprek met wethouder de Rudder heeft ons steunfractielid Marco Backer voorgesteld om het verkeer te sturen d.m.v. DRIPs (Dynamische Route Informatie Panelen). Met behulp van reistijden die op deze DRIPs worden getoond zal het verkeer zich beter verdelen over de wegen waardoor grote vertragingen zullen afnemen.

3.Is dit idee ooit afgewogen om in te zetten? Zo nee, waarom niet? Gezien de toekomstige afsluiting van o.a. de Parallelweg i.v.m. rioleringswerkzaamheden is dit idee alsnog uitvoerbaar om Beverwijk bereikbaar te houden?

Tijdens afsluitingen van de Velsertunnel is nog steeds pas op het laatste moment zichtbaar dat de tunnel dicht is en er omgereden moet worden. Verkeer heeft daarvoor al de hele stad al moeten doorkruisen. Ook hierdoor moet uiteindelijk veel verkeer over één bepaalde route om de omleiding te volgen. Als het verkeer vroegtijdig wordt geïnformeerd kan deze eerder een alternatieve route kiezen.

4.Bent u het met ons eens dat de DRIPs ook hiervoor nuttig kunnen zijn?

 

Vriendelijke groet,

namens de fractie van Gemeentebelangen Beverwijk,

Carli Bilars

fractievoorzitter