Vragen ex artikel 45 van het reglement van orde naar aanleiding van Uw brief betreffende de stand van zake opvang van vluchtelingen. 4 oktober 2015

image-4168828

 

Aan het college van Burgemeester en Wethouders

Onderwerp: vragen ex artikel 45 van het reglement van orde naar aanleiding van Uw brief betreffende de stand van zake opvang van vluchtelingen.

Beverwijk 4 oktober 2015

Geacht college,

In uw brief van 1 oktober 2015 betreffende de stand van zake opvang van vluchtelingen valt te lezen dat de gemeente Beverwijk voor 46 statushouders voor het einde van dit jaar voor passende woonruimte dient te zorgen. Uit een overzicht Huisvesting van Vergunninghouders met peildatum 1 oktober 2015 van het COA blijkt dat er voor 18 statushouders passende woonruimte is gevonden en nog 28 gehuisvest moeten worden. In Dagblad Kennemerland van 2 oktober 2015 valt te lezen dat IJmond-breed (Beverwijk, Heemskerk, Uitgeest, Velsen en Castricum) 172 (exl. achterstand) statushouders voor het einde van het jaar gehuisvest moeten worden (incl. 227).

De fractie van Gemeentebelangen heeft naar aanleiding van deze cijfers de volgende vragen:

 

  1. Wat is de samenstelling van de overgebleven 28 statushouders? (alleenstaanden/gezin)

 

  1. Hoeveel woningen in Beverwijk en Wijk aan Zee zijn nodig om deze 28 statushouders te huisvesten?

 

  1. Hoe groot is de kans dat het gaat lukken om voor het einde van het jaar te voldoen aan deze taakstelling om het totaal van 46 te huisvesten?

 

  1. Wat zijn de gevolgen voor de gemeente en de statushouders als deze taakstelling niet gehaald wordt?

 

  1. Wordt er IJmondiaal overlegd over dit probleem? Zo ja, zijn er al oplossingen aangedragen?

 

  1. Omdat er momenteel een enorme vluchtelingenstroom op gang is gekomen zal het probleem van huisvesting alleen maar groter worden. Hoe denkt de gemeente dit in de toekomst aan te pakken?

Vriendelijke groet,

Namens de fractie van Gemeentebelangen Beverwijk,

 

Co Backer

raadslidÂ