Brief Gemeentebelangen en Democraten Beverwijk aan het college van B&W. 19 december 2015

4. Stort staalslakken 9 april 2015

Beverwijk 19 december 2014

Geacht college,

Vorige week donderdag hebben de oppositiepartijen VVD, Gemeentebelangen Beverwijk en Democraten Beverwijk Uw college dringend verzocht om de stort van de staalslakken op de voormalige CAI-belt uit te stellen totdat een aantal dringende vragen van de genoemde partijen zijn onderzocht en beantwoord. Uit de besluitenlijst van het college van afgelopen dinsdag hebben wij kunnen vernemen, dat het college verder uitstel niet toestaat en volgende week zal met de daadwerkelijk stort van de slakken worden begonnen. Het mag duidelijk zijn, dat wij met deze gang van zaken grote moeite hebben. U hebt niet de moeite genomen om schriftelijk en gemotiveerd op onze brief te reageren. Daarmede geeft U feitelijk te kennen, dat U onze bezwaren, vragen en opmerkingen niet of nauwelijks serieus neemt. Wij vragen ons zelfs af of U dat in eerdere instantie overigens wel heeft gedaan. Tot nu toe hebben wij geen enkel door deskundigen opgesteld document mogen ontvangen, waarmede onze zorgen zouden kunnen zijn weggenomen. De rapporten en memo’s die wij de afgelopen week hebben mogen ontvangen zijn allen gedateerd voor het moment dat door raadsfracties (schriftelijke) vragen zijn gesteld, ondanks toezeggingen van het college.

Het ziet er naar uit, dat wij ons als oppositiepartijen in ieder geval voorlopig bij het besluit van het college moeten neerleggen. Wellicht dat een antwoord of het uitblijven van een antwoord op onze hiervoor genoemde brief ons wederom doet besluiten om actie te ondernemen.

De fracties van Gemeentebelangen Beverwijk en Democraten Beverwijk hebben besloten om verzet aan te tekenen tegen het gebruik van de slakken en om een en ander voor het nageslacht te bewaren nog het navolgende.

– Uit de aangeleverde stukken blijkt klip en klaar, dat sanering van de voormalige belt noodzakelijk was om het mogelijk te maken om de belt te “gebruiken” voor recreatieve en sportieve activiteiten. Daarvoor moest een extra leeflaag worden aangebracht. Toen nadien besloten werd om de belt om te toveren tot het Aagtenpark was extra grond nodig voor het aanbrengen van accidentenring boven op de belt. Grond was en is schaars en omdat ook de door de provincie toegekende subsidie aan een tijdslimiet (31 december 2016) was gebonden werd het voorstel gedaan om een deel van de aan te brengen grond te vervangen door de staalslakken. Zoals bekend mag zijn is het gewicht van 1 m3 staalslak vele malen groter dan het gewicht van 1m3 grond. Door geen enkele berekening is aangetoond, dat dit enorme gewicht wat extra op het dak van de belt wordt aangebracht, verantwoord is. Op grond van het vorenstaande kan worden geconcludeerd, dat het gebruik van de staalslakken voor de sanering van de belt niet nodig is. Wel voor de aanleg van het park is het gebruik van de slakken nodig, enerzijds vanwege de schaarste van beschikbare grond en anderzijds vanwege de tijdslimiet. Door aanpassing van het ontwerp van het parkplan is het gebruik van staalslakken niet nodig. Zelfs kan er een park worden aangelegd op de oorspronkelijk geplande leeflaag. Misschien minder fraai maar wel meer verantwoord. Kortom onze stelling is, dat het gebruik van staalslakken absoluut niet noodzakelijk is en dat er voldoende alternatieven voorhanden zijn om een aangepast plan zonder staalslakken dus uit te voeren, waardoor er even goed een fraai park kan worden aangelegd,

 

– Om te voorkomen, dat de staalslakken langdurig met regenwater in aanraking komen, hetgeen chemische reacties tot gevolg heeft, worden de staalslakken afgedekt met een kleiachtige laag. De hele belt wordt op die manier afgedekt. Het regenwater dringt niet door deze afdeklaag heen en stroomt dus gewoonweg naar beneden, zo mogen wij aannemen. De voormalige belt beslaat een enorme oppervlakte en nu het water niet in de laag trekt zal het naar beneden stromen. Iedereen in Nederland kent de kracht van het water. Wij zijn er van overtuigd, dat de stabiliteit en de draagkracht van de belt door het wegstromende water zal worden ondermijnd en aangetast, omdat het nu eenmaal om enorme hoeveelheden water gaat, die niet of nauwelijks beheersbaar zullen zijn. Het college heeft voor zover wij weten op geen enkele wijze deze risico’s laten onderzoeken. Het kan zo zijn, dat de door water ondoordringbare kleilaag alleen boven op de belt voor de afdekking van de staalslak wordt gebruikt en dat de overig aan te brengen leeflaag van een andere samenstelling is. Deze laag is dan dus wel doordringbaar en bevindt zich grotendeels aan de zijkanten van de belt. Het is in onze beleving heel goed voor te stellen, dat dit deel van de leeflaag uiteindelijk wegspoelt door het water van boven, waardoor ook weer de stabiliteit en de draagkracht van de belt wordt aangetast.

– In een park horen bomen en struiken. De huidige belt wordt ook bewoond door allerlei diersoorten, die hun holen graven in de grond. De ondoordringbaarheid van de laag kan hierdoor worden aangetast. Bovendien is het voor ons nog maar helemaal de vraag in hoeverre bomen en struiken goed kunnen wortelen in een leeflaag van overwegend kleigrond van 1 meter. Bovendien zullen de wortels ook niet makkelijk water kunnen vinden. Milieutechnisch is de leeflaag van klei wel een oplossing maar hoe zit dat voor de rest.

– Samenvattend zijn wij van oordeel, dat het college onvoldoende de voors en tegens van het gebruik van de staalslakken, inclusief de aan te leggen speciale leeflaag. tegen elkaar heeft af gewogen. Het niet gebruiken van de staalslakken maakt het realiseren van een park nog steeds mogelijk. Misschien in een andere vorm en met een andere uitstraling maar nog steeds een park, dat ook aan de doelstelling van de gemeenteraad en de inwoners (denk aan het referendum) voldoet.

In de aanhef van deze brief hebben wij aangegeven, dat wij het niet juist vinden, dat het college kennelijk voorbij gegaan is aan de inhoud van onze brief van vorige week, waarin wij om verder uitstel hebben gevraagd. Het college heeft ook op geen enkele wijze gemotiveerd onze zorgen weerlegd. Het college neemt willens en wetens in onze ogen onverantwoorde risico’s, die volstrekt niet nodig zijn. Ook de zorgen van de bewoners van de Broekpolder zijn niet weggenomen. De door U voorgestelde inloopavond is een farce.Vanwege het ontbreken van een deugdelijke motivering is er naar onze mening sprake van een onzorgvuldige besluitvorming. Uw handelwijze in deze keuren wij volstrekt af.

Hoogachtend

Fractie Gemeentebelangen Beverwijk               Fractie Democraten Beverwijk

mevrouw C. Bilars-Don                                             de heer K.Fiseler